Trasee Turistice

Trasee Turistice

Odata cu dezvoltarea statiunii balneare Borsec din sec. XIX, nu numai in interiorul orasului balnear, dar si in jurul sau, la marginile padurilor s-au amenajat trasee pentru plimbari mai lungi. Aceste trasee sunt marcate si indica drumul catre diverse raritati naturale (pesteri, stanci, foisoare).

Trasele turistice din zona ariei naturale protejate se impart in doua mari grupe respectiv traseele pietonale si traseele montane locale si sunt raspandite pe toata suprafata Sitului de importanta comunitara Toplita Scaunul Rotund Borsec ROSCI0252. In urmatoarele paragrafe vor fi prezentate pe scurt, cele mai importante trasee din cadrul sitului de importanta comunitara:

1. Traseele pietonale:

1.1 Crucea rosie pe fond alb (Statiunea Borsec – Poiana Zanelor – Mofeta (Izvorul stravechi) – Pestera de Gheata – Cariera de tix Borsec – Izvorul Piere Currie – Cetatea Bufnitelor)

Lungime: 3,5 Km

Descrierea traseului:Se porneste din centrul statiunii Borsec urcand spre stadionul din localitate. Se merge pe un drum forestier prin stanga Poienii Zanelor, urmand crucea rosie. Drumul urca domol pana la Mofeta (sau Izvorul Stravechi), care este cunoscuta din vechime pentru proprietatile ei curative. Mai departe se coboara usor pana la Pestera de Gheata, formatiune carstica ce este cunoscuta pentru faptul ca pastreaza temperaturi scazute (de unde si numele), mentinand gheata in interiorul acesteia in cea mai mare perioada a anului. Plecand de la Pestera de Gheata, se coboara in cariera de tix, care in prezent este abandonata, se merg circa 500 de metri si se coboara din nou pe o vale pe fundul careia se gasește faimosul izvor Pierre Curie, a carei apa, avand o radioactivitate usor crescuta, este recomandata pentru diverse afectiuni. Mai departe, traseul urca pe o poteca montana de dificultate redusa pana la Cetatea Bufnitelor, loc impadurit situat la o altitudine mai ridicata decat restul marcajului. Padurile de conifere seculare din aceasta zona sunt cunoscute pentru vechimea lor. Mergand mai departe, traseul coboara lent catre punctul final, respectiv drumul DJ 128.

1.2 Triunghiul rosu pe fond alb (Statiunea Borsec – Poiana Zanelor – Mofeta (Izvorul stravechi) – Pestera de Gheata – Cariera de tix Borsec – Izvorul Piere Currie – Cetatea Bufnitelor)

Lungime: 1,2 Km

Descrierea traseului: Se porneste din centrul statiunii Borsec urcand spre acelasi stadion din localitatea Borsec. Drumul forestier, pe care accesul cu autovehiculele este interzis, trece prin partea dreapta a Poienii Zanelor, loc aplatizat acoperit de pajisti de o rara frumusete. Se merge mai departe pe acelasi drum pana in locul unde traseul triunghiul rosu se desparte de crucea rosie coborand in dreapta pe o poteca accesibila usor catre formatiunile carstice. Printre cele mai cunoscute dintre ele se regaseste Grota Ursilor, aflata la stanga potecii principale. Aceasta este accesibila pentru vizitare aproape indiferent de conditiile meteorologice.

2. Trasee montane locale

2.1 Centrul statiunii – Muntele Faget (1305m).

Lungime traseu: 3,2 km

Descrierea traseului: Distanta de parcurs de cca 3000m din centrul statiunii se poate parcurge pe mai multe poteci, din acest motiv o descriere exhaustiva a acesteia ar depasi scopul prezentului document.

2.2 Centrul statiunii – Piciorul Fagetelului (900m).

Lungime traseu: 2,850km

2.3 Centrul statiunii – Muntele Arcoza (1224m).

Lungime traseu: 3,000 km

Descrierea traseului: Distanta de aproximativ 3000m de centrul statiunii poate fi parcursa in cca 2 ore trecand prin valea Hanckel.