Pesteri

Pesteri

In zona Borsec, din solutiile naturale incarcate cu bicarbonati datorate izvoarelor de apa minerala naturala, s-au depus depozite de travertin. Travertinul este o roca a carei compozitie mineralogica este alcatuita din calcit (85%) si aragonit (10%), cuart si litoclaste (2%), minerale argiloase si hidroxizi de fier (2-3%), substanta organica, fitoclaste (impresiuni de plante). Travertinul din zona Scaunul Rotund Borsec ocupa o suprafata de cca 40 ha si a fost exploatat in trei cariere, respectiv:

a) Borsec 1 in partea vestica a rezervelor de la Scaunul Rotund, la sud de Poiana Zanelor;

b) Borsec 2 in partea centrala a rezervelor de la Scaunul Rotund;

c) Cariera de la Drumul Tulghesului, cea mai estica dintre exploatarile de travertin.

Acest travertin de varsta cuaternara este afectat de procese de carstificare care au modelat numeroase pesteri si microcanioane:

a) Pestera Scaunul Rotund este inscrisa in Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania 1981 (CSPR-81) cu numarul 6/1122 din Bazinul Vaii Vinului. Are o lungime a galeriilor de 235 m si reprezinta cea mai lunga pestera din Romania construita in travertin.

b) Pestera de Gheata este inscrisa in CSPR-81 cu numarul 2/1122 din Bazinul Vaii Vinului. Are o lungime a galeriilor de 60 m si pe mai mult de 70% din lungimea galeriilor (pana in punctul c) orientarea acestora este de cca 52º NE pe care o numim directie principala.

c) Grota Ursilor este inscrisa in CSPR-81 cu numarul 1/1122 din Bazinul Vaii Vinului si reprezinta un microcanion in travertin rezultat din prabusirea unei pesteri. Ramura ei vestica se mai numeste si Cerdacul Iadului.

d) Pestera de la Izvorul Vechi este inscrisa in CSPR-81 cu numarul 4/1122 din Bazinul Vaii Vinului.